4 грешки, които да избягвате, когато печете зеленчуци на скара

4 грешки, които да избягвате, когато печете зеленчуци на скара

13 март 2018

НЕ НАМАЗНЯВАЙТЕ ЗЕЛЕНЧУЦИТЕ, А СКАРАТА
Една от най-често допусканите грешки. Когато намазните предварително зеленчуците, мазнината бързо прегаря и внася неприятен, леко горчив вкус… но в противен случай те просто залепват за скарата. Какво е решението? Първо, изчакайте скарата да се нагрее добре (не забравяйте да я почистите добре от загорели остатъци от предишни употреби). След това, използвайки мазнина с висока температура на горене (като свинска мас или масло от авокадо), намазнете добре ребрата. Най-лесно става с подходяща за целта кърпа, която няма да ви липсва впоследствие, като използвате дълги щипки, за да не се изгорите. Не се притеснявайте от пушек или пламък, появил се вследствие на горенето на мазнината, това е съвсем нормално. Повторете няколко пъти (2-3 пъти би трябвало да е достатъчно), и сте готови – може да мятате зеленчуците. Само не забравяйте да повторите процедурата за следващата порция.

ОВКУСЕТЕ ДОБРЕ
Към зеленчуците трябва да подходите по същия начин, както към месото – овкусете ги добре със сол и черен пипер, и колкото се може по-отрано (най-добре поне 30 минути преди да ги готвите). По този начин солта ще има време да проникне през повърхността на зеленчуците и да ги овкуси цялостно отвътре.

НЕ ГИ ПРЕГАРЯЙТЕ
Най-вероятно и сами сте се досетили, че ако нарежете зеленчуците на прекалено малки парчета, те ще изпопадат между решетките на скарата. Но има и още една причина да предпочетете по-дебелите и големи парчета – тях е по-малко вероятно да преготвите. Ако приготвяте патладжан или карфиол например, по-големите парчета ще останат добре приготвени, но без да са размекнати и кашкави. Другата опасност е, разбира се, да прегорите зеленчуците, което е много по-вероятни с малките или тънки парчета. И не забравяйте да ги дръпнете от огъня малко преди да решите, че са съвсем готови, защото те, подобно и на месото, ще продължат да се готвят от собствената си температура още малко след това.

КОНТРОЛИРАЙТЕ ТЕМПЕРАТУРАТА
При готвенето на открито важи същото правило, както и в къщи – запечатвате на висока температура, така че да получите хубава, хрупкава коричка отвън, а след това довършвате на по-нисък градус, за да се приготви добре и вътрешността, без опасност от прегаряне. Ако готвите на барбекю с газ, лесна работа – просто намалете температурата, щом получите следи от скарата. Ако използвате дървени въглища, преместете зеленчуците встрани, по-далече от най-горещата точка.

Безплатна доставка
14 декември 2017

На всичките си клиенти в България предлагаме безплатна доставка до адрес в рамките на 2-5 работни дни.

прочети още

Необходими Съставки *ципура - 2 бр. *зехтин - 2 с.л. *сол - на вкус *лимони - 1/2 бр. *мащерка - 1 ч.л.

прочети още

Замисляли ли сте се да приготвите нещо сладко за завършек на вечерта, като използвате единствено барбекюто?

прочети още

Най-после си купихте газово барбекю и нямате търпение да го използвате. Но как да го запалите за първи път? Газовото барбекю е изключително лесно за използване. Запомнете, че поддръжката и почистването са точно толкова важни, колкото и чудесните ребърца, които са потопени в марината и стоят в хладилника. Следвайте нашите 4 съвета, за това как да подготвите газово барбекю за първи път.

прочети още

Как да изберем стек? Гледайте за дебелината, жилките и цвета. Около 3.5 см дебелина е идеално за пържолата - по-тънка от това ще е трудно да се приготви, а по-дебела, ще остане сурова. Изберете тази с тъмно червен цвят и фини жилки по целия стек.

прочети още