ПРИГОТВЕТЕ СИ РИБАЙ СТЕКА В НЯКОЛКО ЛЕСНИ СТЪПКИ

ПРИГОТВЕТЕ СИ РИБАЙ СТЕКА В НЯКОЛКО ЛЕСНИ СТЪПКИ

1 октомври 2017

Преди да започна с това как се приготвя Рибай стек трябва да уточня: Не съм сигурен, че има един единствен начин да приготвиш барбекюто. По-голямата част зависи от личните предпочитания. Някои биха казали, че пържолата се обръща само веднъж. Други пък, биха Ви посъветвали да я обръщате периодично. Някои ще кажат да подправите пържолата един час по-рано, други ще кажат да я подправите точно преди изпичането и все пак други ще кажат да изчакате, докато я изпечете и подправите със сол. Може да се объркате от всички тези възможности.

Когато става на въпрос за Рибай стек, аз предпочитам по-простата рецепта. Не е нужно да приготвяте невероятни сосове или да прилагате техники.

Как да изберем стек? Гледайте за дебелината, жилките и цвета. Около 3.5 см дебелина е идеално за пържолата - по-тънка от това ще е трудно да се приготви, а по-дебела, ще остане сурова. Изберете тази с тъмно червен цвят и фини жилки по целия стек.

Внимавайте за температурата. Не оставяйте месото да престои повече от 30-45 минути на стайна температура. Това време е напълно достатъчно, за да се изпече равномерно избраното от вас месо.

Обикновена подправка. Едни от най-добрите стекове са приготвени единствено със сол и пипер. Подправете ги точно преди да ги сложите на скарата.

Готов ли е стекът вече? - Има много начини да проверите дали стекът е готов, но най-добрият е чрез термометър за храни. 

РИБАЙ СТЕК НА СКАРА
РЕЦЕПТА:

Съставки:

2бр. рибай стек  *3-3,5 см дебелина

¼ горещо олио, рапично или фъстъчено.

Подправки:

½ супена лъжица черен пипер

½ супена лъжица нрязан изсушен чесън

½ чаена лъжичка нарязан изсушен лук

½ чаена лъчижка сух риган

1 супена лъжица кошер сол

Инструкции:

  1. Извадете пържолите един час преди приготвяне.
  2. Втрийте подправките. Поставете черния пипер, чесъна, лука и ригана, в мелничка за пипер или хаванче. Внимателно ги втрийте и поставете в малка купа. Добавете солта постепенно, за да получите баланс (1 супена лъжица обикновено е достатъчна).
  3. Настройте барбекюто да загрява с включени две зони на висока температура. (260 градуса по Целзии).
  4. Леко намажете стекa с олио и втрийте и двете страни с подправките. Изпечете директно на силен огън за около 4-5 минути на страна. Завъртете стека на четвърт оборот на всяка страна, за да получите характерните щрихи за Рибай стек.
  5. Използвайте дигитален термометър, за да следите вътрешната температура на стека. Отдръпнете пържолите на разстояние при 50 градуса вътрешна температура за средно изпичане. Ако все още не са готови, преместете ги на скарата, но не на директен огън. Затворете капака на грила и ги оставете за още минута или две, докато станат готови.
  6. Поставете в чиния и сервирайте. Ще намерите и аргументи за и против оставянето на пържолата да отпочине преди сервирането. Честно казано, докато поставите пържолата в чиния и я сервирате на гостите, вероятно е отпочинала точно толкова, колкото и трябва.
 
Безплатна доставка
14 декември 2017

На всичките си клиенти в България предлагаме безплатна доставка до адрес в рамките на 2-5 работни дни.

прочети още

Необходими Съставки *ципура - 2 бр. *зехтин - 2 с.л. *сол - на вкус *лимони - 1/2 бр. *мащерка - 1 ч.л.

прочети още

Замисляли ли сте се да приготвите нещо сладко за завършек на вечерта, като използвате единствено барбекюто?

прочети още

Печените зеленчуци са едно от най-големите удоволствия на лятото. Независимо дали са център на вниманието като основно ястие за вегетарианците, или допълнение към пържолата за месоядните, никой не може да отрече – трудно може да устоиш на аромата, който се разнася от тиквичките, патладжаните,лука или чушките на грил! Но преди да ги хвърлите на скарата, вижте дали не допускате някоя от тези основни грешки, за да получите по-вкусни, по-ароматни и – най-важното – добре изпечени зеленчуци.

прочети още

Най-после си купихте газово барбекю и нямате търпение да го използвате. Но как да го запалите за първи път? Газовото барбекю е изключително лесно за използване. Запомнете, че поддръжката и почистването са точно толкова важни, колкото и чудесните ребърца, които са потопени в марината и стоят в хладилника. Следвайте нашите 4 съвета, за това как да подготвите газово барбекю за първи път.

прочети още